Follow by Email

viernes, 7 de agosto de 2009

Reserva Marina Masia Blanca


Un nou port nàutic a Coma-ruga fa perillar la supervivència de l'única reserva de pesca que hi ha al litoral català  · El ministeri de Medi Ambient podria retirar la protecció sobre l'espai marítim · L'Ajuntament del Vendrell creu compatible l'obra amb la preservació del fons marí


ORIOL MARGALEF. Diari Avui. 6 agost 2009L'Ajuntament del Vendrell i Depana organitzen visites a la reserva per als amants de la flora i fauna submarines i l'any passat hi van passar unes 650 persones

Després de deu anys protegida per guardacostes, la petita reserva de Masia Blanca s'ha convertit en un oasi de biodiversitat a la Costa Daurada. Hi ha arrelat amb èxit una planta endèmica a la Mediterrània, la posidònia oceànica, i el roquissar, abundant en peix (molls, meros i congres, entre altres espècies), és un criador molt valorat per la confraria de pescadors de Calafell. També té potencial turístic. Des de fa un parell d'estius, i en col·laboració amb Depana, l'Ajuntament organitza visites en superfície. La gran riquesa de l'espai va atreure l'estiu passat més de 650 persones.

Tanmateix, la construcció d'un nou port a Coma-ruga, una instal·lació que fregarà la perifèria de la reserva, ha posat a la defensiva el ministeri. En una reunió celebrada fa unes setmanes, a la qual van assistir representants de l'Ajuntament del Vendrell, de la confraria de pescadors, de l'associació submarinista Sotavent, de l'actual port i de la Generalitat, els responsables del ministeri van comunicar la decisió de suspendre la reserva.

Aquesta declaració d'intencions, argumentada amb la possible afectació de les obres i els corrents que generarà el nou port, va motivar queixes de la resta de participants a la reunió. Tots, fins i tot la Generalitat, creuen que el port nou és compatible amb la reserva i que l'afectació sobre fauna i flora submarina serà mínima. La unanimitat de la reacció els va permetre guanyar temps, però de moment ningú assegura el futur de la protecció de la reserva. Oficialment, des d'aquella reunió el ministeri manté obert "un període de reflexió abans de prendre una decisió sobre la permanència de la reserva marina".

Al Vendrell hi ha qui opina que la raó del govern central de retirar la reserva és que la considera insostenible des del punt de vista econòmic i que la seva decisió no té res a veure amb la construcció del port. Cada any aboca al manteniment de la reserva -estudis i vigilància- més de 150.000 euros, segons fonts municipals.

El futur port de Coma-ruga, del qual l'administració catalana està tot just redactant els estudis de viabilitat i l'avantprojecte, ha de substituir les instal·lacions actuals, construïdes als anys setanta davant la platja i amb constants problemes de calat per a les embarcacions. "El projecte està dissenyat per afectar el mínim possible la reserva", segons fonts del departament de Política Territorial. El projecte suposarà incrementar la capacitat del port, ja que dels 340 amarradors que hi ha ara es passarà a 540 amb les futures instal·lacions, més de la meitat de les quals per a embarcacions de més de 8 metres.

L'Ajuntament del Vendrell vol totes dues coses, port i reserva. Ara prepara al·legacions amb altres entitats del municipi per presentar-les conjuntament davant del govern central. "Seria un contrasentit abandonar ara aquest espai, perquè després de deu anys s'ha regenerat amb èxit i és un atractiu turístic", explica Àngels Turdiu, regidora de Turisme, Comerç i Platges, que demana al ministeri que almenys esperi a saber què diu la declaració d'impacte ambiental.

La decisió del ministeri també ha posat en alerta les associacions conservacionistes. És el cas de l'entitat ecologista Depana, que fa un programa d'educació ambiental i espera que el ministeri recapaciti, i per això ja li ha enviat per carta els seus arguments. Si no hi ha un canvi de plantejament, tant l'Ajuntament com els ecologistes esperen que s'acabin aplicant altres fórmules de protecció per a Masia Blanca.

No hay comentarios: